söndag 11 mars 2012

Rapport från SciFi-mässan

Jag har varit på många mässor. Bokmässor, konstmässor, möbel- och designmässor, seriemässor. I Sverige och utomlands. Stora och små. SciFi-mässan tillhör de mindre - men är absolut en av de trevligaste. Det jag särskilt gillar är öppenheten och toleransen. Här får alla vara sig själva - även om det innebär att på fullt allvar klä ut sig till Batman, rymdödlor från TV-serien V eller i självdesignade steampunk-kläder.

Besök från den onda sidan

En annan sak är åldersblandningen. SciFi-mässan är lika kul för gammal som ung. Här blandas pensionärer, medelålders,  barn och unga, för den kultur som visas upp på mässan har något för alla. Från leksaker, spel, filmer och serietidningar, till dyrbara samlarföremål som filmrekvisita, autografer och möjligheten att möta livs levande filmstjärnor. Mässan samlar också de specialintresserade. De som samlas i intresset kring favoritfilmer, genrer eller konstnärsskap. Star Wars, Star Trek, Miyazaki, Disney eller den alltmer växande gemenskapen kring olika spel.
SciFi-mässan är i den meningen både öppen och demokratisk. Jag kan helt ärligt inte komma på något annat exempel på en mässa som på samma gång är lika folkligt och specialiserat. Här finns en enormt samlad kunskap kring ämnen som i de flesta fall ännu inte nått akademin, men som kommer att vara en självklarhet betraktat i backspegeln.

Nutida sagor i glänsande plast 
Visst kan SciFi-mässan vid en ytlig betraktelse se ut som en resande knallemarknad full av plastleksaker, dvd:er och kitschig samlarkonst - och visst finns det mycket av detta. Men samtidigt hittar man japanska specialutgåvor kring animestudios och mangatecknare, "antika" leksaker, antikvariska serietidningar och udda och obskyr film. Allt från Dario Argento till Povel Ramel.  För den som är intresserad av att studera konvergerande medier finns mycket att titta på. Angry Birds och Nintendofavoriter i alla möjliga utföranden; godis, mjukisdjur, plastfigurer m m.

Konvergerande kultur. Från pixelgrafik till fluffig syntet
En annan observation handlar om Cosplay, d v s att klä ut sig till figurer ur en film, serie eller dataspel. Detta form för kultur visas här upp i sin mest organiserade form av de idéella föreningarna "501st Legion - Nordic Garrison" och "Rebel Legion - Nordic Base" som klär ut sig till olika karaktärer från Star Wars. Kläderna är så väl genomförda att jag undrar om de inte t o m är bättre än kostymerna från originalfilmen. Cosplay är dagens variant av folkdräkt. Men istället för att befästa gemenskapen genom att klä sig i ett landskaps- eller en sockendräkt, möts vi i den globala byn populärkulturen. Star Wars, V, Star Trek, eller någon annan minsta gemensam nämnare värd att investera tid och pengar i. 
Ett mer passande sammanhang att marknadsföra K3:s kurser i foto, film, skrivande, serieteckning, medie- och kommunikationskunskap, interaktionsdesign m m är svårt att hitta. Här finns våra studenter, nuvarande och blivande. Här finns en samlad kunskap om ett fält,  som annars är svår att nå och här finns en fingervisning om den riktning populärkulturen är på väg mot. Framtiden helt enkelt!


Vill du vara med och forma den: Kolla in våra kurser på: http://www.mah.se/k3
Ansökningstiden börjar den 15 mars.

1 kommentar:

deir u 2 muv sa...

Blogging these days can also be done using an android tablet. It is so portable and convenient to use. But as all gadgets concern, accidents happen so getting an android insurance would be beneficial to users in a long run.